kupno skody octavi 1.4 TSI w wersji mint-proszę o doradzenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AdamB
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 8033
    • Octavia IV (NX3)
    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez dudek_t
    3 miesiące temu kupiłem Minta - 2.5 miesiąca temu zacząłem żałować że nie dopłaciłem do Ambiente
    Zawsze taka jest. Ja kupiłem Ambiente ( Mint nie wchodził w grę) i z czasem żałuję że nie dopłaciłem do Elegance'a.
    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• savio23
      Drive
      • 2009
      • 82

no wlasnie
      Zamieszczone przez piciu666
      budżet napięty jak barania
      Ciezko jest wysuplac kwote prawie 6000 zl za wersje ambiente skoro juz ledwo uciułało sie na ta wybraną przez siebie konfiguracje ;P nie powiem ze nie byloby milo jezdzic lepiej doposazonym samochodzikiem ale trzeba postepowac wg zasady : "Mierz siły na zamiary, nie zamiar podług sił"-A.Mickiewicz. Dziekuje koledze piciu666 za swoja wypowiedz odnosnie tego co zaoferowal mu Zimny,na takie odpowiedzi czekalem....

Komentarz

• Damian.S
        Drive
        • 2009
        • 77

savio ma rację. Zawsze człowiek jak cos kupi to sie później zastanawia czy nie warto było kupić droższego a jak juz kupi na przykład najbardziej wypasioną wersję jakiejś fury to sie okazuje, że można kupić coś u konkurencji jeszcze lepszego i droższego "tylko" o 5000 zł. I tak można dojść do DB7
        Mint ma to co jest na prawdę niezbędne w samochodzie i jeśłi potrzebujemy po porstu auta do jazdy z A do B to czego chcieć więcej.
        A co do cen proponowanych przez dealera to chwilami mam wrażenie, że wolą na sprzedazy nic nei zarobić ale zrobić wynik ilościowy w sprzedaży.
        Od 1997 roku Skoda. 97-99 Felicia 1.3 99-01 Octavia 1.9 TDI 90KM 01-08 Octavia 1.9 TDI 110KM 09-.. Superb 1.8 TSI & Octavia 1.6 Mint
        www.gprk.pl

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8033
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

savio23, aby w mincie cokolwiek dołożyć to zaczynają się schody, a sam przebąkujesz o montażu podłokietnika który to montaż wyjdzie z 500zł, potem będziesz chciał halogeny z doświetlaniem zakrętów i światłami do jazdy dziennej, potem komputer by się przydał itd. I powoli dojdziesz do różnicy kwotowej pomiędzy wersjami. W ambiente jest dużo prościej, ponieważ już dużo rzeczy masz.

Komentarz

• savio23
            Drive
            • 2009
            • 82

dzięki Damian za odpowiedz . I taka mała dygresja po zobaczeniu u Ciebie zdania:
            Od 1997 roku Skoda
            . Chyba Cię przebijam odnośnie stażu o pare lat ;p Pozdrawiam i Dziekuje

[ Dodano: Pon 09 Lis, 09 12:12 ]
            Do kolegi AdamaB,odnośnie
            Zamieszczone przez AdamB
            a sam przebąkujesz o montażu podłokietnika który to montaż wyjdzie z 500zł
            Jeśli możesz zacytuj fragment mojej wypowiedzi który na wskazuje.

[ Dodano: Pon 09 Lis, 09 12:22 ]
            Drodzy koledzy a teraz pytanie ciut odbiegajace od tematu: jaki kolor polecacie,jaki jest najłatwiejszy w utrzymaniu,na jakim widac najmniej kurz ,brud itp.wiem ze opnie odnosnie koloru są bardzo indywidualne ale milo bedzie uslyszec jak najwioecj opini na ten temat

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

Zamieszczone przez savio23
              ,jaki jest najłatwiejszy w utrzymaniu,na jakim widac najmniej kurz ,brud
              Srebrny, oraz Beż Capucino
              Zamieszczone przez savio23
              jaki kolor polecacie
              Czerń magiczna - zwłaszcza do Minta który ma klamki i lusterka nielakierowane w kolorze nadwozia,a przy czarnym lakierze nie będa się one, aż tak rzucać w oczy
              Czarny Elegance

Komentarz

• piciu666
                Classic
                • 2009
                • 24

Ja uważam, że OII najlepiej wygląda w czarnym i takim też pomykam.
                UP THE IRONS...
                Polski Fanklub Iron Maiden „Blood Brothers”
                http://bloodbrothers.pl/
                Iron Maiden Official Website
                http://www.ironmaiden.com/

Komentarz

• savio23
                  Drive
                  • 2009
                  • 82

No właśnie u mnie jest dylemat między trzema kolorowmi : czerń magic perłowy(elegancki),beż capuccino(praktyczny) lub szary anthracite(jak dla mnie neutralna barwa). Za kolorem czarnym przemawia elegancja i to ze jest tak jakby ponadczasowy,czego nie mozna powiedzieć o beżu ktory wg mnie jest wyniikiem obecnie panującej mody na ten kolorek,co nie znaczy iz jest on brzydki. Tak jak jeden z przedmówców wspomniał kolejnym argumentem za kolorem czarnym w mym przypadku jest fakt ,iż w wersji mint lusterka i klamki są równiez w tym kolorze.Pozyjemy zobaczymy ;-) Sądze ,że wizyta u dealera,która lada dzień nastapi rozwiąże tą kwestie,można będzie wtedy bezpośrednio porównać sobie wyżej wspomniane kolorki i dokonać spokojnie wyboru.

Komentarz

• aniam111
                    Rider
                    • 2009
                    • 436

Ja brałam pod uwagę 3 kolory: czarny, srebrny oraz niebieski taki jak w RS. Poprzednie auto było ciemne ( metalik cegła ) więc pora na coś jasnego. Gdyby w wersji Ambiente można było wybrać bez dopłaty tapicerkę beżową to napewno byłby czarny. W czarnym ja widzę tylko jeden problem - każda ryska rzuca się w oczy. Srebrny pod tym względem jest bezkonkurencyjny moim zdaniem. Tylko że taki banalny. W końcu wygrała ta praktyczna część mnie i jest srebrny.
                    AniaM
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                    O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8033
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

savio23, czarny jest super, ale jeżeli jeździsz po bocznych drogach to Ci odradzam. Godziny czyszczenia i kilka km uciechy z czystego auta. Miałem czarne auto, i po nim miałem srebrne i teraz też mam srebrne. Jak aniam111, napisała banalny kolor ale niesamowicie praktyczny.

Komentarz

• maba8
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 168

również uważam ze srebrny jest najlepszy w utrzymaniu
                        i nie mówię tego dla tego że sam takim jeżdżę tylko dla tego
                        że mając ten samochód dopiero doceniam ten kolor.
                        autko nawet kilka tygodni po myciu wyglada jeszcze bardzo swieżo
                        w czarnym hmmmm raczej kilka dni i to max.
                        ale czasami warto kupić taki jaki się podoba.
                        P O Z D R A W I A M O2 FL MPI srebrny Mint

Komentarz

• lend
                          Rider
                          • 2007
                          • 463

Ja osobiście od miesiąca jeżdżę 1.4 TSI Ambiente zastanawiałem się na wersją MINT ale tak na prawdę to jest to zwykły golas z klimą i absolutnie nie żałuje wyboru wersji Ambiente
                          Co do koloru to wygrał szary anthracite brałem pod uwagę czarny ale na czarnym wszytko widać ryski,opryski itp...
                          Cena - zastanawiam się czy jest na poziomie czy pozory że okazja:
                          lakier
                          swing
                          alarm
                          koło
                          dywaniki
                          climatronik
                          ubezpieczenie na rok PZU
                          64490 PLN
                          MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• rkb
                            RS
                            • 2008
                            • 2152
                            • Rapid Spaceback (NH1)
                            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Szczerze powiem (chociaż pewnie dostane tu lincz za to) myśląc o 1.4 tsi mint ktorą za jakis czas miałem zamiar sobie sprawic coraz bardziej skłaniam sie ku lancerowi 1.8 sportback :P Wieksza moc, ładniejsze auto, lepsze wyposażenie za ta sama kase. i 3 lata gwarancji.
                            Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Zamieszczone przez rkb
                              lancerowi 1.8 sportback
                              Zamieszczone przez rkb
                              ładniejsze auto
                              To stwiedzenie jest mocno dyskusyjne choc podobno o gustach sie nie dyskutuje ale Lancer Sportback totalnie mi nie podchodzi (jest nieforemy !!)
                              Zamieszczone przez rkb
                              lepsze wyposażenie
                              Jesteś pewny? Pytam bo na 100% nie pamiętam ale jak siedziałem w Lancerze do wydawał mi sie straszliwie ubogi.
                              Pozatym jakośc tworzyw w Lancerze i wyglad wnetrza to 2 epoki wstecz Pod koniec lat 90-tych by to przeszło, ale teraz to porazka 8) Oczywiście w modelu EVO to nie ma znaczenia ale w zwykłej cywilnej wersji to juz potęzny minus.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

lancera miałem okazję dogłębnie poznać i o ile rozmowa o bagażnikach to zawsze kwestia potrzeb to ten w lancerze jest juz nawet dla mnie za mały ->344L, wielkość zewnętrzna nie przekłada się na wielkość wnętrza i najgorsza sprawa -> silnik 1,8 o mocy 143KM w ogóle nie jedzie! (10,4 do setki!!!) wystarczy spojrzeć na civica 1,8 (8,9s!) no i civic ma bagażnik -> 485L.
                                totalna pomyłka IMO.
                                ale jak komus pasuje to czemu nie :lol:
                                saport techniczny baj DGW
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm
                                no i nie ma :-)

Komentarz

• baca10
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6225

savio23, ja kupilam minta i jestem zadowolona to co potrzebowalam to dokupilam lub dostalam od dilera.a co sie tyczy wyzszej wersji to kwestja gustu i czy bedziesz cos modzil w aucie jak potrzebujesz auto tylko do jazdy to polecam minta szkoda doplacac. :szeroki_usmiech

Komentarz

• rkb
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2152
                                    • Rapid Spaceback (NH1)
                                    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Zamieszczone przez szkoda
                                    lancera miałem okazję dogłębnie poznać i o ile rozmowa o bagażnikach to zawsze kwestia potrzeb to ten w lancerze jest juz nawet dla mnie za mały ->344L, wielkość zewnętrzna nie przekłada się na wielkość wnętrza i najgorsza sprawa -> silnik 1,8 o mocy 143KM w ogóle nie jedzie! (10,4 do setki!!!) wystarczy spojrzeć na civica 1,8 (8,9s!) no i civic ma bagażnik -> 485L.
                                    totalna pomyłka IMO.
                                    ale jak komus pasuje to czemu nie :lol:
                                    Jeśli potwierdzą sie te przypuszczenia to of kors zapomne o tym aucie bardzo szybko mam 2 m wzrostu (w butach :lol: ). co do bagaznika w wersji sedan ponoc jest wiekszy. no a jesli chodzi o te 143 km i przyspieszenie w sedanie jest poniżej 10 a w sportbacku powyżej . No i jest wrażenie że nie idzie bo to wolnossak bez turbo i łapie te 140 koni dopiero przy 6k obrotów

civic 1.8 odpada bo za małe to i za drogie - no i ta deska rozdzielcza ze startreka odstrasza :lol:

Komentarz

• AdamB
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 8033
                                      • Octavia IV (NX3)
                                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez rkb
                                      łapie te 140 koni dopiero przy 6k obrotów
                                      No właśnie w tym problem, że by jechać to trzeba kręcić.

civic 1.8 odpada bo za małe to
                                      To tylko wrażenie, w środku wcale nie jest taki mały i ciasny na jakiego wygląda z zewnątrz.

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

Zamieszczone przez rkb
                                        No i jest wrażenie że nie idzie bo to wolnossak bez turbo i łapie te 140 koni dopiero przy 6k obrotów
                                        ale to nie chodzi o wrażenie, po prostu jest wolny jak na tę moc, to samo ma "w papierach", nie jedzie.
                                        różnica w cenie civic<->lancer to około 10tys, moim zdaniem warto, jak ktoś się nad tymi akurat autami zastanawia.
                                        saport techniczny baj DGW
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm
                                        no i nie ma :-)

Komentarz

• Dig Dug
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 1306
                                          • Seat

rkb, Lancer sportback to kupa jakich mało przez tył. Już wolałbym Renault Talie :lol: bo ta sama porażka, a za mniejsza kase.

[ Dodano: Wto 10 Lis, 09 13:57 ]
                                          lend, cena wg. mnie OK. Ubezpiecznie chyba 1600 zł (nie wiem).

Fajnie zestawione auto, też bym tak zestawił (tylko kolor srebrny). Klimatronik obowiązkowo jak się bierze Ambiente.
                                          Jeszcze daj sobie nakładki na progi i chlapacze o ile ci pasza
                                          Była O1 jest F2.

Komentarz

• rkb
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2152
                                            • Rapid Spaceback (NH1)
                                            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Zamieszczone przez Dig Dug
                                            rkb, Lancer sportback to kupa jakich mało przez tył. Już wolałbym Renault Talie :lol: bo ta sama porażka, a za mniejsza kase.

Fajnie zestawione auto, też bym tak zestawił (tylko kolor srebrny). Klimatronik obowiązkowo jak się bierze Ambiente.
                                            akurat lancery sa skladane w japonii (nie to co np carisma) dla tych co w sportbacku tyl smierdzi kupa biora sedana, akurat tam tyl prezentuje sie bardzo ok (ten sam co w evo).

Napisze napewno wiecej jak sie przejade, bo widze stereotypy sa wsod nas

niestety w przedziale cenowym 50 - 55 k pln nie ma w czym wybrzydzać :P

Komentarz

• savio23
                                              Drive
                                              • 2009
                                              • 82

podpisuje sie pod tym co koledzy mowili wczesniej o Lancerze sportback,tyl wyglada masakrycznie ;p

Komentarz

• lend
                                                Rider
                                                • 2007
                                                • 463

Ubezpieczenie w salonie wyniosło mnie 1990zł w PZU, u gościa co ubezpiecza auta moich rodziców wyliczył mi ~4500 (nie mam zniżek)

Auto miało być bez climatronika ale że ja chciałem auto od ręki a w Łodzi był taki kolor ale z climatronikiem więc mam i z nim, nakładki będą ale najpierw zimówki.
                                                O dziwo wbrew temu co czytałem na tym forum jestem pozytywnie zaskoczony spalaniem
                                                MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• savio23
                                                  Drive
                                                  • 2009
                                                  • 82

koleżanki i koledzy odpuścmy sobie moze dyskusje na temat lancera i jego wentualnej wyzszosci lub niewyzszosci nad oktawianka ;p wybor juz zapadl na ten a nie innym model. Tak na koniec moze dodam(by umotywowac dokonany wybor) iz z ta marka jestem zwiazany juz od kilkunastu lat i nigdy sie na niej nie "przejechalem",zawiodlem itp itd ;-)

Komentarz

• rkb
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2152
                                                    • Rapid Spaceback (NH1)
                                                    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Jeszcze mam duzo czasu wiec pewnie 5 razy zdanie zmienie ale napewno Octa 1.4 TSi i tym lancerkiem sie przejade to postaram sie to jakos obiektywnie porownac z pozycji 2 metrowca za kierownica lubiącego dynamiczną jazde Chciało by sie 1.8 albo 2.0 RS ale to nie moje progi finansowe :P

Komentarz

Pracuję...